Bedrijf starten in Engeland

Wil jij in Engeland je eigen bedrijf starten? Als je in het buitenland een bedrijf start is het extra belangrijk dat je goed voorbereid bent en op de hoogte bent van alle ins and outs betreft het oprichten van een bedrijf in dat land. Om jou op weg te helpen met het starten van een bedrijf in Engeland, vind je op deze pagina wat handige informatie.

Gemakkelijk bedrijf oprichten

Volgens onderzoek van de “The World Bank” uit 2014 is het nergens in Europa makkelijker om een bedrijf te starten dan in Engeland. Engeland is hiervoor gekozen omdat je in Engeland heel gemakkelijk een “private limited company (Ltd.)” kan starten. Doorslaggevend hiervoor is de snelheid en benodigde papieren die je hiervoor nodig hebt. Je kan namelijk al na 13 dagen aan de slag als LTD en je hebt veel minder papieren nodig dan bij bijvoorbeeld een Nederlandse “besloten vennootschap” (bv.) of een Duitse “geselllschaft mit beschränkter Haftung” (GmbH).

Rechtsvormen

In Engeland zijn de drie meest voorkomende rechtsvormen, “sole trader”, “Business Partnership” en “Limited company”.

Sole trader
“Sole trader” is vergelijkbaar met wat wij in Nederland eenmanszaak noemen. Als “sole trader” ben jij persoonlijk aansprakelijk voor je bedrijf en is alle winst van het bedrijf na het betalen van de belasting van jou. Als “sole trader” mag je net als bij een eenmanszaak in Nederland gewoon personeel aannemen. “Sole trader” zijn betekent namelijk dat jij als enige aansprakelijk bent, niet dat je als enige werkzaam bent in het bedrijf. De belastinggegevens die je als “sole trader” elk jaar moet indienen zijn: belastingteruggave, inkomstenbelasting, verplichte nationale verzekering en als je omzet hoger is dan £81.000, moet je geregistreerd worden voor btw met “HM Revenue and Customs” (HMRC)

Business partnership
“Business partnership” is wat wij in Nederland “vennootschap onder firma” (vof) noemen. Bij een “business partnership” delen de vennoten samen de verantwoordelijkheid voor het bedrijf net als bij een vof in Nederland. Een vennoot is niet altijd een persoon, het kan ook bedrijf zijn met rechtspersoonlijkheid, bijvoorbeeld een Ltd. of bv. Als je een “business partnership” bent dan moet je dezelfde belastinggegevens als een “sole trader” indienen. Dit bestaat uit je belastingteruggave, inkomstenbelasting, verplichte nationale verzekeringen en als je omzet hoger is dan £81.000 moet je geregistreerd worden voor btw met “HM revenue and Customs”. Waar je bij een “business partnership” goed op moet letten is dat alle vennoten dit persoonlijk in moeten dienen.

Limited company (Ltd.)
De Engelse Limited is een rechtsvorm vergelijkbaar met de bv in Nederland, die door veel ondernemers gebruikt word om niet persoonlijk aansprakelijk te zijn. Veel bedrijven die internationaal zaken doen kiezen voor de Engelse Limited omdat deze internationaal meer naamsbekendheid heeft dan de Nederlandse bv, wat een voordeel kan zijn voor internationale transacties. Een ander voordeel van de Engelse Limited t.o.v. de bv is het fijt dat je met een limited eenvoudig online wijzigingen door kan geven. Met een bv moet je namelijk bij elke wijziging een bezoek aan de notaris brengen. Daarnaast kan je een limited snel oprichten, je hebt hier ook geen bankverklaring voor nodig en het is een relatief goedkoop. Tot oktober 2012 kozen veel bedrijven voor deze constructie als ze geen bv wilden of konden oprichten. Een gebruikelijke reden was het minimumkapitaal voor de bv, wat is afgeschaft in oktober 2012. Een limited heeft ook nadelen vergeleken met bv. Je moet elk jaar verplicht je annual return/ accounts deponeren. Dit kost je ongeveer €250,00. Een limited heeft meer naamsbekendheid maar de Nederlandse bv heeft een betere reputatie. Om een limited te kunnen registreren ben je verplicht om op een adres in Engeland ingeschreven te staan.

Bedrijfsnaam
Voordat je een Ltd. gaat oprichten moet je goed nadenken over de naam van je Ltd., niet alleen is het belangrijk om een goede naam voor je onderneming te hebben, hij moet ook aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je naam uniek zijn, mag je naam niet eindigen op “limited” of “Ltd.”, mag de naam niet de indruk wekken dat het een overheidsinstelling betreft en mag het geen woorden bevatten die aanstootgevend zijn of waarvoor goedkeuring nodig is.

Documenten voor een Ltd.

Als je in Engeland een Ltd. opricht ontvang je drie Bestanden. Je ontvangt een certificaat van oprichting, een uittreksel van je inschrijving van het “Companies House” (de Engelse Kamer van Koophandel) en statuten memo’s en toevoegingen.