Gezondheidszorg in Engeland

Engeland staat er om bekend dat het merendeel van de inwoners geen zorgverzekeringen heeft. Dit komt doordat de gezondheidszorg nagenoeg “gratis” is. De kosten worden namelijk betaald uit belastingen. Op deze pagina kan je informatie vinden over de zaken die gerelateerd zijn aan het gezondheidssysteem in Engeland.

Huisartsen

De huisarts wordt in Engeland de GP genoemd, afgeleid van general practitioner. 90% van de huisartsen werkt in een groepspraktijk. Het werkt dus niet zoals in Nederland dat er één of twee huisartsen in een praktijk zitten. De praktijken zijn ook veel uitgebreider in Engeland. In Nederland ga je slechts voor drie chronische ziekten ter controle naar de huisarts. In Engeland is dit veel uitgebreider. Een patiënt wordt ook alleen voor nadere diagnose doorgestuurd naar een specialist. Daarna keert de patiënt terug naar de huisarts die ook de medicijnen voorschrijft. je kiest dus niet voor een huisarts, maar voor een praktijk.

In Engeland heb je ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend toegang tot zorg. Engeland werkt met Out of Hours dienstverlening met een callcenter. Wanneer je zorg nodig hebt, word je door het callcenter doorgestuurd naar een huisarts. Daarnaast kan je jezelf in Engeland bij elke huisarts inschrijven. Je vult een formulier in, krijgt een kennismakingsgesprek en bij de meeste praktijken lever je urine in. Daarna krijg je een National Health Service kaart. Als je een afspraak wil met een huisarts, is het eerste contact met de receptioniste. Zij doet een eerste beoordeling, de spoed wordt ingeschat en vervolgens wordt er een afspraak gemaakt.

Specialisten

In Engeland gaat de meeste zorg via de huisartsen. Wanneer je een nadere diagnose hebt, word je doorgestuurd naar een specialist. je kan niet bij een specialist terecht zonder een doorverwijzing van de huisarts.

Tandartsen

Wanneer je de NHS kaart in bezit hebt, kan je jezelf bij elke tandarts inschrijven. De kosten van een tandartsafspraak verschillen per behandeling. Kleine ingrepen zijn meestal gratis. Tandheelkunde is een van de weinige NHS services waar je wel voor moet betalen. je kan een tandarts vinden door op de website van de NHS uw postcode in te vullen. De website zoekt dan de tandartspraktijk het dichtst bij je in de buurt.

Ziekenhuizen

je hebt de keus in welk ziekenhuis je een afspraak wilt met een specialist. je wordt dan doorverwezen door je huisarts.