BTW

In Engeland wordt net als in de andere EU landen met BTW gewerkt. Engeland heeft een laag en een hoog BTW tarief. De BTW op bijvoorbeeld bonnen herken je aan het woord “VAT”, wat Value Added Tax betekent. Het is soms handig te weten welke BTW tarieven er gelden. VertreknaarEngeland heeft voor jou de BTW feitjes op een rij gezet.

BTW tarieven

De meeste landen hebben een laag en een hoog BTW tarief. Zo ook Engeland. Deze twee verschillende tarieven gelden voor andere producten en diensten. Het laag BTW tarief in Engeland bedraagt 5%. Het hoog BTW tarief is in januari 2011 verhoogd van 17,5% naar 20%. Niet elke ondernemer hoeft zich hieraan te houden. Zo betaal je in sommige winkels nog steeds 17,5% BTW.

Hoewel de BTW tarieven ongeveer gelijk zijn aan die van Nederland, zijn producten en diensten in Engeland vaak duurder. Dit lijkt raar, maar dit komt doordat de accijnzen en andere soorten belastingen vaker hoger zijn.

Producten en diensten

Het hoog BTW tarief van 20% geldt voor de meeste producten en diensten. De uitzonderingen zijn de producten en diensten die genoemd zijn bij het laag BTW tarief en bij het 0% BTW tarief. Het 0% BTW tarief betekent dat er geen BTW wordt betaald over een bepaald product. Dit verschilt met het nultarief van Nederland. Voorbeelden hiervan in Engeland zijn boeken, kranten, tijdschriften, kinderkleding en openbaar vervoer. Over voedsel wordt ook geen BTW betaald, tenzij dit in een restaurant is of van een warme take away komt. In Engeland is namelijk de regel: wanneer voedsel warmer is dan op kamertemperatuur, moet hier BTW over worden betaald. De zero rate geldt ook voor de internationale handel en het internationale vervoer. De prijs die je betaalt in de winkel is altijd een bedrag inclusief BTW.

Op bonnetjes wordt meestal een aparte regel aan de BTW gewijd. Dit betekent dus niet dat je meer moet betalen. Er wordt alleen aangegeven hoeveel het BTW bedrag is dat in de prijs is verwerkt.

Vrijgesteld van BTW

Sommige producten en diensten in Engeland zijn vrijgesteld van BTW. Dit wordt exempt from VAT genoemd. Dit is door de wet bepaald. Zo wordt er op verzekeringen, educatie, fondsenwerving en diensten van artsen en tandartsen geen BTW geheven.

Energiezuinige producten

Ga je in Engeland wonen en moet je beslissen wat voor energie je aansluit? Houdt dan in gedachten dat je voor energiezuinig minder BTW betaalt! Voor energiezuinige producten, zoals zonnepanelen, geldt een BTW van 5%.