Werken in Engeland

Wil jij graag werken in Engeland? Op deze pagina vind je leuke en handige informatie over werken in Engeland.

Waarom Engeland?

Het is logisch dat veel mensen in Engeland willen werken. Engeland heeft namelijk een erg sterke economie die tijdens de crisis liet zien “gezond” te zijn. Engeland liet dit zien door zich in zware tijden staande te houden en zich te focussen op groei. Op dit moment groeit de Engelse economie erg goed. Dit blijkt onder andere uit de waarde van de Engelse economie die vanaf 2010 tot en met 2014 met 300 miljard dollar is gestegen en de werkloosheid die van januari 2014 t/m januari 2015 is gedaald van 7,2% naar 5,7%. Dit zijn cijfers van Tradingeconomics.com.

Naast de economie is ook de Engelse taal een belangrijke reden om te gaan werken in Engeland. De Engelse taal trekt veel Nederlanders omdat de meeste de taal al goed spreken en daardoor in het buitenland kunnen werken zonder intensief een taal te moeten leren. Ook gaan er veel Nederlanders in Engeland werken om “echt goed” Engels te leren.

Heb ik een visum nodig?

De onderhandelingen over de Brexit zijn momenteel nog aan de gang. Zodra er meer duidelijkheid is zullen we dit hier melden.
Klik hier voor meer informatie.

Cultuur op de werkvloer

Mensen die denken dat de cultuur in Engeland en Nederland bijna hetzelfde is, pas op.
In Engeland zijn mensen veel beleefder dan wij. In Engeland is het echt een “no-go” om voor te dringen en wordt aan elk verzoek “could you please”, “I would be very grateful if you” of dergelijke toegevoegd.

Ook is het in Engeland niet gebruikelijk om tijdens de eerste ontmoeting(en) over persoonlijke dingen te praten. Dit kan wel als je elkaar beter leert kennen. Het grootste verschil tussen Nederlanders en Engelsen is directheid. Waar wij vaak letterlijk zeggen hoe wij ergens over denken, zijn Engelsen veel genuanceerder. Als een Engelsman bijvoorbeeld zegt “I’ll keep it mind” dan vindt hij het waarschijnlijk helemaal niks. Of waar het voor ons gebruikelijk is om duidelijk “nee! Daar ben ik het niet mee eens” te zeggen zou een Engelsman eerder met een antwoord komen als “well, I might prefer to…..”, terwijl we eigenlijk hetzelfde bedoelen.

Een ander groot verschil is dat wij in Nederland democratie op de werkvloer erg belangrijk vinden en het vaak gewaardeerd wordt om mee te denken met het management. In Engeland is dit niet het geval, daar vind je een duidelijke hiërarchie. Hierbij moet je dus vaak toestemming van je leidinggevende hebben, en als je zaken doet met iemand die opeens niet meer antwoord, is er een grote kans dat deze persoon geen toestemming gekregen heeft.

Werk zoeken

Als je vanuit Nederland solliciteert dan kan je de meeste vacatures vinden via het internet. Je hebt veel internationale en Engelse vacaturebanken waar duizenden vacatures op staan. Op “Indeed” heb je alleen in London al ruim 200.000 vacatures.
Goede online vacaturebanken zijn:
Indeed – internationaal
Monsterboard – internationaal
Jobisjob – Groot Brittannië

Tips:

– Voeg als je gaat solliciteren in Engeland geen foto toe. Dit wordt in Engeland niet gedaan in verband met regels m.b.t. discriminatie van werknemers.
– Als je zoekt op internationale vacaturebanken en in de zoekopdracht het woord “Dutch” toevoegt, dan vind je vaak banen waarbij ze gericht zoeken naar Nederlanders.

Je eigen bedrijf starten

Veel Nederlanders die emigreren naar Engeland willen hier hun een eigen bedrijf oprichten. Het opzetten van een bedrijf in Engeland is in vergelijking met het starten van een bedrijf in andere landen vrij gemakkelijk. Vooral als je een Ltd. (Engelse variant van bv.) wilt, is het in vergelijking met andere landen erg gemakkelijk . Wil jij hier alles over weten? Bezoek dan onze pagina “bedrijf starten in Engeland”