Studeren in Engeland

Engeland is een zeer geschikt land om te gaan studeren. Er zijn veel universiteiten, waarvan er 17 in de top 100 universiteiten van de wereld staan. Vier universiteiten staan zelfs in de top 10. Daarnaast zijn er ook veel verschillende hogescholen door het hele land. Studeren in Engeland is ook een geweldige ervaring.

Gunstig op CV

Een periode in het buitenland studeren is erg leuk en leerzaam. Het staat daarnaast erg goed op je CV. Je beheersing van de Engelse taal zal verbeteren. Ook zal een toekomstige werknemer zien dat je zelfstandiger en avontuurlijker bent en initiatief durft te nemen. Er wordt tegenwoordig vaker naar zulke punten gekeken dan naar een standaard opleiding.

Toelatingseisen

In Engeland mag je je voor zes verschillende universiteiten aanmelden. De Universiteits and Colleges Admissions Servie (UCAS) beoordeelt of je aan de toelatingseisen voldoet. Daarna krijg je een aanbod. Dit is afhankelijk van het aantal plaatsen en je examenuitslagen. De uiteindelijke beslissing off je daadwerkelijk naar een bepaalde universiteit mag, ligt bij de universiteit zelf. Wanneer je je vroeg aanmeldt, heb je meer kans dat je toegelaten wordt.

Huisvesting

In Engeland wonen de meeste studenten bij de universiteit, op de campus. Deze studentenwoningen worden dan ook aangeboden door de universiteit. Het is wel erg lastig om in aanmerking te komen voor zo’n kamer. Er zijn gewoonweg te veel studenten. Meestal wordt er aan eerstejaars studenten voorrang gegeven. Op internet zijn ook veel gedeelde woningen te vinden. Je woont dan samen met andere (internationale) studenten.

Beurzen

Wanneer je besluit tijdens je opleiding een periode in het buitenland te studeren, kan je een beurs aanvragen. Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld je minor in Engeland wil volgen. Je ontvangt dan een uitwonende beurs van DUO IB groep. Er zijn verschillende beurzen aan te vragen. Een van de bekendere daarvan is de Erasmus beurs, die stage en studie in het buitenland wil stimuleren.

Taal

Uiteraard wordt er op de universiteiten Engels gesproken. Er wordt wel verwacht dat je over een bepaald niveau beschikt. Dit verschilt per universiteit. Sommige keuren een VWO niveau goed, anderen laten je een taaltoets maken waarbij je een bepaald resultaat moet halen. Je kunt ook voordat je begint met je studie, een talencursus volgen in Engeland. Kijk daarvoor op deze pagina.

Tips

– Je hebt geen visum nodig om in Engeland te studeren. Wel is het handig om bij aankomst een bewijs van studie mee te hebben, hier kan de douane namelijk om vragen.