Pensioen in Engeland

Als je gaat emigreren naar Engeland heeft je pensioen waarschijnlijk niet de hoogste prioriteit. Wel raden we je aan om voor vertrek de zaken omtrent het opgebouwde pensioen in Nederland en het op te bouwen pensioen in Engeland goed te regelen. Ben je nog op zoek naar een baan in Engeland, dan raden wij je aan in ieder geval te zorgen dat je op de hoogte bent van de pensioenregeling in Engeland. Op dit moment is er in Engeland veel te doen rondom het pensioen, daarom raden wij je aan het nieuws rondom pensioenen goed in de gaten te houden om verassingen te voorkomen.

In Nederland opgebouwd pensioen in Engeland

Heb je al pensioen opgebouwd in Nederland en ga je emigreren naar England? dan is het belangrijk dat je de zaken rond je pensioen goed regelt en niet bij het ingaan van je pensioen voor vervelende verassingen komt te staan.

Alleen Nederlands pensioen
Heb jij alleen pensioen opgebouwd in Nederland? Dan veranderd er voor jou vrij weinig. Je hebt dan in Engeland recht op je hele pensioen en dit wordt geregeld worden vanuit Nederland. Dit wordt geregeld vanuit Nederland omdat dit het land is waar je als laatste gewerkt hebt.

Pensioen uit meerdere landen
Heb jij in meerdere landen gewerkt en in meerdere landen pensioen opgebouwd? Dan word je pensioen uit al deze landen bij elkaar opgeteld en vanuit het land waar je als laatst werkzaam bent geweest uitgekeerd. Als al deze landen deel uit maken van EU, dan kan je het pensioen van al deze landen laten regelen door het land waar je als laatst werkzaam was. Zij zijn dan verantwoordelijk om dit bij elkaar op te tellen en te regelen dat je dit probleemloos ontvangt. Heb jij ook buiten de EU pensioen opgebouwd? Dan wordt het iets ingewikkelder en raden wij u aan contact op te nemen met een pensioenadviseur.

Ziektekostenvergoeding voor gepensioneerden

Als je na je pensioen naar Engeland emigreert dan vervalt je Nederlandse zorgverzekering. Afhankelijk van je pensioen is het mogelijk dat je wel aanspraak maakt op ziektekostenvergoeding vanuit Nederland. Wilt jij hier meer over weten of erachter komen of jij hier aanspraak op maakt, bezoek dan deze website van de rijksoverheid.

Pensioenstelsel in Engeland

In Engeland hebben ze een privaat pensioenstelsel. Dit houdt in dat iedereen zijn eigen pensioen regelt en werkgevers hier geen verantwoording of zeggenschap over hebben. Het voordeel hiervan is dat je zelf aan de knoppen van je pensioen zit en je er zelf voor kan kiezen meer of minder te betalen, dit heeft natuurlijk wel direct gevolgen voor je pensioen. Hierdoor zie je vaak dat Engelsen minder betalen voor hun pensioen, daarom ontvangen zij ook veel minder pensioen.

Pensioenen in Engeland vergeleken met die in Nederland
In Nederland spreekt men weleens van een pensioen in drie verdiepingen; AOW, collectief pensioen en individueel pensioen. Iedereen heeft recht op AOW, mensen die voor een werkgever werken bouwen daar meestal een collectief pensioen op en iedereen kan zijn pensioen aanvullen door een individueel pensioenplan.

In Engeland heb je twee verdiepingen: “basic state pension” en “personal pension”. Het “basic state pension” is vergelijkbaar met het “AOW”, alleen ligt het bedrag in Engeland lager en gelden er iets andere voorwaarden die regelmatig worden gewijzigd. Op deze website vind je de actuele voorwaarden van het “basic state pension”. Het “personal pension” is vergelijkbaar met wat wij individueel pensioen noemen, je bepaalt hierin zelf hoeveel je spaart voor je pensioen en bent vaak afhankelijk van de markt waarin dit geld belegd wordt. Ook hier veranderen er jaarlijks voorwaarden. Bezoek deze website van de Engelse overheid voor meer informatie of op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen.

Wat is beter? Een collectief of privaat pensioen
Dat is een eindeloze discussie, veel Engelsen klagen op dit moment over het private pensioen en willen overstappen naar een collectief systeem, in Nederland daarentegen zijn er binnen en buiten de politiek partijen die juist naar een privaat pensioen over willen stappen.

Op het internet vind je veel verschillende meningen hierover, de meest betrouwbare lijkt uit onderzoek van consultantskantoor “AON Hewitt” te komen. Zij hebben onderzoek gedaan naar de opbrengst van collectieve polissen en private polissen vanaf 1955 tot 2011. In deze periode leverden collectieve polissen gemiddeld 28% procent op waar private polissen 21% opleverden. In economische toptijden doen de private polissen het wel beter. Tussen 1994 en 2004 leverden de private polissen namelijk meer op dan de collectieve polissen. Het grootste voordeel aan het hebben van een collectieve pensioenpolis is zekerheid. Vooral tijdens de crisis lieten collectieve verzekeringen zien meer zekerheid te bieden dan persoonlijke pensioenpolissen.

Onrust over pensioenen in Engeland

Het pensioenstelsel van de Engelsen is op dit moment erg in opspraak. In de jaren 80 zijn ze van een collectief pensioenstelsel (wat wij in Nederland hebben) naar een privaat pensioenstelsel gegaan. De grootste verschillen zijn dat werkgevers niet meer verantwoordelijk zijn voor de pensioenen van hun werknemers en werknemers erg afhankelijk worden van markt. Waar wij dus met duizenden mensen in één pensioenplan zitten, is dat in Engeland per persoon. De huidige Engelse regering is bezig dit weer te wijzigen naar een collectief pensioenstelsel.