Feestdagen in Engeland

Wanneer je naar Engeland verhuist of er een bedrijf start, is het goed om te weten wanneer er welke feestdagen worden gevierd. Hieronder staan de belangrijke officiële feestdagen van Engeland. De feestdagen van de andere gebieden in het Verenigd Koninkrijk zijn hier niet in opgenomen.

Bank holidays en public holidays

In Engeland heb je volgends de wet twee soorten feestdagen: bank holidays en public holidays. In de volksmond maken Engelsen geen onderscheid tussen beide. Bank holidays is wat wij in Nederland officiële feestdagen noemen, tijdens deze feestdagen zijn de meeste bedrijven gesloten en krijgen mensen die wel moeten werken vaak toeslag. Public holidays zijn alle andere feestdagen, op deze dagen werken de meeste bedrijven gewoon door.
Alle feestdagen op een rijtje
1 januari – Nieuwjaarsdag
5 januari – Twelfth Night
6 januari – Driekoningen
2 februari – Candlemas Day
14 februari – Valentijnsdag
5 maart – St Piran’s Day Cornwall
24 maart – Palm Zondag
29 maart – Goede Vrijdag
31 maart – Pasen
14 mei – Hemelvaartsdag
12 mei – Moederdag
24 mei – Pentacross (pinksteren)
9 of 10 dagen na Hemelvaartsdag – Spring Bank Holiday
Zaterdag in juni – Queen’s Birthday
Laatste maandag van augustus – Late Summer Bank Holiday
31 oktober – Halloween
25 december – Kerst
26 december – Boxing Day
15 Kartika (Hindoe kalender) in 2015 11 november – Diwali

Meer informatie

Candlemas day
In Nederland bekend als “lichtmis”. Dit feest wordt gevierd door Christenen en zij vieren dit ter nagedachtenis van de gebeurtenis dat de heer in de tempel is gepresenteerd. Hierbij werd Jezus opgedragen aan god. Tijdens “Candlemas day” word ook het zuiveringsoffer van de moeder van Jezus herdacht. Maria moest veertig dagen na zijn geboorte dit zuiveringsoffer doen.

Spring Bank Holiday

Deze nationale vrije dag in Engeland is de eerste maandag na Pentacross (Pinksteren) en is hetzelfde als “tweede pinksterdag” wat wij in Nederland hebben.

Late Summer Bank Holiday

Deze nationale vrije dag is elk jaar op de laatste maandag van augustus. De meeste Engelsen gebruiken dit lange weekend om lekker tot rust te komen of een leuke trip te maken. Tijdens deze vrije dag is er in London het Notting hill Carnival. Dit festival word gehouden op straat en staat bekend om de extroverte kostuums, veel dansen en muziek gespeel door zogeheten “steel drum bands”. Dit festival wordt al sinds 1965 elk jaar gehouden en lijkt een beetje op het carnaval zoals het in het zuiden van Nederland ook gevierd wordt.

Diwali
Dit festival ook wel “Deepavali“ of “lichtjesfeest” genoemd komt oorspronkelijk uit India en wordt in Engeland door velen gevierd. Diwali is een public holiday dus mensen die dit willen vieren moeten hier wel vaak vrije dagen voor opnemen. De reden dat dit festival zo groot is in Engeland komt voornamelijk omdat veel mensen een Indiase achtergrond hebben. Dit festival vindt elk hindoe-jaar plaats op de 15de dag van de maand Kartika. In 2015 valt dit op 11 november en omdat een hindoe jaar langer is dan 365 dagen, is er in 2016 helemaal geen Diwali. Zoals de naam “lichtjesfeest” al doet vermoeden heb je tijdens Diwali erg veel lichtjes en kleuren. Typische gebruiken tijdens Diwali zijn: vuurwerkshows, traditionele dansen, optredens, verlichting op straat, typische “Diwali lampions”, Indiaas eten en heerlijk Indiase muziek.