Hypotheken

Wil je een huis in Engeland kopen? Dan heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Op deze pagina vind je allemaal handige informatie over het afsluiten van een hypotheek in Engeland.

Hypotheek markt in Engeland

De Engelse markt voor hypotheken behoort tot één van de grootste en meest innovatieve markten van de wereld. Hypotheken in Engeland worden verstrekt door “building societies”, “credit unions” of banken. De voordeligste tarieven vind je meestal bij de building societies. Zij zijn voordeliger omdat ze bijna hetzelfde systeem hanteren als een bank maar in tegenstelling tot banken niet op de beurs aanwezig zijn, geen aandeelhouders hebben en daarom geen dividend hoeven uit te keren.

Engelse hypotheek in drie stappen

Om de basis van een Engelse hypotheek gemakkelijk uit te leggen doen we dit aan de hand van de drie belangrijke fases in het regelen van een hypotheek en het kopen van een huis.
Stap 1: goedkeuring van het maximaal te lenen bedrag. In Engeland heet dit een “Decision of Principle” (DIP) of “Agreement in Principle” (AIP). Hierbij wordt aan de hand van een lijst gegevens gekeken hoeveel jij verantwoord kan lenen. Deze lijst kan je vinden onder het kopje benodigde papieren.
Stap 2: het zoeken van een huis. Deze fase bevat alles van het beginnen met zoeken naar een huis tot aan het punt waar een verkoper je bod heeft geaccepteerd. Veel makelaars in Engeland zullen je voor het zoeken vragen om je “DIP”, zodat zij er zeker van zijn dat je daadwerkelijk een huis aan kan schaffen.
Stap 3: afronden van de verkoop. Als je een huis hebt gevonden en de verkopende partij het bod heeft geaccepteerd dan ga je de aanvraag afronden. De hypotheekverstrekker gaat dan kijken of je het door hun uitgeleende geld goed gaat besteden en of jij instaat bent dit te onderhouden. Als dit allemaal in orde is krijg je de aangevraagde hypotheek. In deze fase worden leningen alleen nog afgekeurd als je echt te veel betaald voor een huis of wanneer de aanschafwaarde je gehele budget is en er veel geklust moet worden.

Benodigde papieren

Om de aanvraag van je hypotheek zo spoedig mogelijk te laten verlopen, volgt hier een lijstje van de benodigde papieren bij het aanvragen van een hypotheek. Deze papieren zijn nodig bij stap 1.
– Persoonlijke gegevens: om in Engeland een hypotheek aan te vragen moet je een geldig ID bewijs meenemen en een *national insurance number hebben.
– Accommodatiegegevens: hieronder valt een bewijs van je huidige adres door middel van uittreksel “utility” or “council” belastingen en informatie van al je officiële verblijfplaatsen van de afgelopen 3 jaar. Is dit je eerste woning in Engeland? Dan moet je een “internationaal uittreksel basisregistratie personen (BRP)” meenemen, deze kan je aanvragen bij de gemeente waar je bent ingeschreven.
– Werkgever gegevens: hieronder valt informatie over het bedrijf en leidinggevende waarvoor je werkt. Als je ondernemer bent moet je dit invullen met je eigen naam en gegevens.
– Financiële gegevens: bewijs van inkomen en vermogen, denk dan aan een loonstrookje, jaaropgave, lijst van uitgave en lijst van liquide middelen
– Koopovereenkomst: papieren omtrent de aankoop, hierbij wordt gevraagd om details van de koop, gegevens van het huis en hypotheekvoorwaarden.

* Een “national insurance number” is vergelijkbaar met het Burgerservicenummer wat we in Nederland kennen. Meer informatie vind je op deze website van de Engelse overheid.
Makelaar
Bij het afsluiten van een hypotheek komt erg veel kijken. Als je een aankoopmakelaar hebt kan deze jou ook helpen met zaken omtrent de hypotheek. Makelaars hebben veel kennis en ervaring in de huizenmarkt en hypotheken zijn hierin vaak erg bepalend. Wil jij meer informatie over makelaars in Engeland en waar zij jou allemaal mee kunnen helpen? Lees dan verder op onze pagina over makelaars.